dilluns, 9 de març del 2020

CATEDRAL DE SANTA MARIA DE TORTOSA



CATEDRAL DE SANTA MARIA DE TORTOSA

QUI VA CREAR LA CATEDRAL DE TORTOSA?

El bisbe Berenguer de Prats (1316-1340) va ser l’impulsor de la catedral gòtica, obra que va començar en 1346, afectant tant l’antiga catedral romànica que ocupava el lloc on s’aixecaria la nova, com les altres construccions auxiliars del mateix bisbat i canònica. La construcció va ser molt lenta, el sector format pel prebisteri i la girola que l’envolta es va acabar en 1440, gairebé un segle després del començament de les obres.


El lloc on es troba la Catedral ocupa aproximadament el mateix emplaçament que l’antic fòrum romà (“Fòrum de la Dertosa”). Sobre aquest espai es construiria l’església visigòtica i la mesquita musulmana, i sobre aquestes l’actual Catedral romànica primer i gòtica després.

En 1148 (segle XII) el comte de Barcelona Ramón Berenguer IV conquesta Tortosa i fa lliurament a l’arquebisbe de Tarragona Bernardo Tort de la propietat i administració dels béns religiosos de la ciutat. La primera obligació va ser convertir la mesquita major musulmana en església catedral.
Va ser construïda entre els segles XII i XIV al costat del mur que protegia la zona del Fòrum de la Dertosa i al costat de l’actual claustre.

      Façana de la Catedral després de l’enderrocament (2015) dels edificis que la separaven de l’Ebre

                                                     Façana barroca de la Catedral



                                                  La catedral de Tortosa des de la Suda


                                                            Interior de la Catedral

                        Façana de la Catedral. De una fotografia estereoscòpica de Josep Salvany, 1914





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada